Grunnleggende Teknisk SEO
Rhys Cater
Group CSO, Data, Analytics & TechnologyFinn ut hvordan du med enkle grep gjennom søkemotoroptimalisering (SEO) kan forbedre hvordan din nettside vises i søkemotorer.
I Norge har Google en markedsandel på over 90% for søk. I denne artikkelen forklarer vi litt om noen av de grep du kan gjøre med din nettside for å legge til rette for gode organiske søkeresultater. Organiske søkeresultater er de resultatene som dukker opp som automatisk genererte resultater på Google, og skiller seg fra de betalte resultatene i den forstand at man ikke kan betale for å direkte påvirke rangeringen. Husk at det ikke er noen motsetning mellom å kjøpe organisk og betalt trafikk. De er begge effektive taktikker for å oppnå synlighet i søkemotorer, og er i høyeste grad komplementære.
Det viktigste man kan gjøre for å optimalisere en nettside for søkemotorer er å generere godt innhold for brukerne. I denne artikkelen fokuserer vi på hvilke tekniske grep du kan gjøre på nettsiden for at en søkemotor skal kunne lese dette innholdet på best mulig måte. SEO er et omfattende tema, så bruk denne artikkelen som et utgangspunkt og ikke som en.
Tips 1: Sørg for at nettsiden lastes raskt
Google legger stor vekt på at nettsider skal oppleves som relevante og brukervennlige, og en av de viktigste faktorene er innlastingshastighet. Internettbrukere i dag er vant med at ting skal gå fort og tålmodigheten er lav. Dersom nettsiden din bruker lang tid på å laste inn kan dette føre til tap av brukere. Lastehastighet bør være på under 3 sekunder, men aller helst under to sekunder.
Hvordan optimalisere?
Ofte er bilder på nettsidene større enn nødvendig. Med en enkel komprimering kan man øke hastigheten betraktelig uten at det blir noe tap av bildekvalitet. Komprimering av kode er også et tiltak som kan ha stor betydning om din nettside har mange elementer og mye javascript.
Bruk Google Pagespeed Insights for å å identifisere hvorvidt nettsidens hastighet bør optimaliseres.
Tips 2: Pass på at nettsiden er mobilvennlig
Google setter mobilvennlighet høyt i rangering av nettsider og har nå begynt å
straffe nettsider som ikke er optimert for mobil. I design av nye nettsider er det smart å tenke “mobile first”, altså at man designer for størrelsen på mobil-skjermen. Andelen mobiltrafikk til din nettside kommer bare til å øke.
Hvordan optimalisere?
Gjør siden mobilvennlig ved å ha komprimerte bilder og ved å ha et responsivt design. Med responsivt design menes det at oppløsningen automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen på din enhet.
Google har et verktøy som scanner nettsiden din og gir tilbakemelding på om den er mobilvennlig eller ikke. Den gir også beskjed om det er noen punkter som kan forbedres og endres for å øke brukervennligheten.
Tips 3: Sørg for at alle nettsidens deler har gode titler
Tittelen er “navnet” på siden slik det fremstår i fanen i nettleseren din. Denne er enkel å optimere og bør være kort og konkret da tittelen blir vist som overskrift i søkeresultatet hos søkemotorene og delinger i sosiale medier. En god tittel vil være med på å øke klikkfrekvensen.
Hvordan optimalisere?
En god tittel bør være en beskrivelse av innholdet på nettsiden og inneholde artikkelens hovedsøkeord, altså de viktigste ordene i teksten. En tittel bør være på maks 55 tegn for å være sikker på at hele tittelen blir vist i søkeresultatet.
En optimal tittel har et oppsett som dette:
Hovedsøkeord – Sekundærsøkeord | Merkenavn
Titler blir ikke synlig på selve siden, kun i søkeresultatet og i fanen i nettleseren.
Tips 4: Sørg for at alle nettsidens deler har gode meta-beskrivelser
Metabeskrivelser er en kort beskrivelse av innholdet på siden. I et søkeresultat er teksten som ligger under overskriften det som kalles for metabeskrivelse. Her bør man gi en liten introduksjon til hva som befinner seg på nettsiden din eller kort forklart hva innlegget det linkes til handler om. En god metabeskrivelse vil på samme måte som titler være med på å øke andelen brukere som klikker på oppføringen din i søkeresultatet.
Hvordan optimalisere?
Optimal lengde på en metabeskrivelse er mellom 150 og 156 tegn. Er teksten lenger enn dette vil ikke alt vises. Er teksten kortere, blir ikke plassen utnyttet optimalt, da denne teksten brukes som et innsalg av nettsiden din.
Tips 5: H1 Tags
I HTML-språk betyr H-tags “header tags” som altså er overskrifter. Forskjellen på en overskrift og en tittel, er at overskrifter vises på selve nettsiden, noe som ikke gjøres med titler. Overskrifter bør skrives og tilpasses leserne av artikkelen og ikke søkemotoren.
En tekst har kun én hovedoverskrift, men den kan ha flere underoverskrifter. Det er derfor viktig å bruke riktig type headertag på overskrifter for å gi et tydelig skille i teksten. H1-tag, som er den største overskriften, skal kun brukes én gang per side. Har man underoverskrifter bør H2-tags brukes på disse og om man har behov for å sortere i enda mindre underoverskrifter kan man bruke H-tagger helt opp til H6 som da blir den minste. Prøv selv for å se hva som fungerer best for din side.
Hvordan optimalisere?
Det er enkelt å optimere og passe på at man ikke bruker for mange H1-tagger ved å bruke for eksempel Woorank. Med det verktøyet kan man få oversikt over hvor mange ganger en H1-tag har blitt brukt per side og om det er flere enn én bør dette oppdateres. Dette gjøres ved å gå i HTML-koden og endre de nødvendige H1-taggene om til H2.
Tips 6: Unngå duplisert innhold.
Duplisert innhold, altså innhold som repeteres flere steder på nettsiden, bør unngås om mulig da det er vanskelig for søkemotorene å kunne skille på hvilken av sidene som skal prioriteres i et søkeresultat. En god nettside har variert og unikt innhold på alle sider.
Hvordan optimalisere?
Om flere sider skal inneholde likt innhold bør man vurdere om alle sidene skal optimeres for organisk søk. Hvis det er én side som det er viktigst at får all trafikk kan de andre føres opp i en robots.txt-fil. En robots.txt er et dokument hvor man fører opp sider man både vil og ikke vil at søkemotorene skal la dukke opp i søkeresultater. Eksempelvis vil man ikke at internsider eller innhold som krever innlogging skal crawles, men man kan spesifisere sider man anser som viktig for bedriften.
Hvordan går jeg frem for å optimalisere?
Under er en kort liste med verktøy som kan hjelpe deg i det videre arbeidet med å identifisere og fylle eventuelle forbedringsområder på nettsiden din.
Moz er et godt verktøy for å følge med på ditt nettsteds ytelse. De gjør en jevnlig analyse for deg hvor de presenterer tiltak som kan gjøres for å bedre din posisjon.
Screaming Frog er et program som scanner gjennom nettsiden din og som gir deg en oversikt over hvordan siden er bygget opp. Her kan man for eksempel enkelt se hvilke sider som har metadescriptions og flere enn én H1-tag.
Google Pagespeed insights gir en analyse av alt innhold på siden som kan være med på å gjøre at siden lastes tregere. Den gir en oversikt over hvilke bilder som bør komprimeres, om kode bør komprimeres og mye mer. Den gir prosentvis oversikt over potensiell hastighetsforbedring hver endring kan gi.
Google Search Console er et gratis verktøy fra Google som hjelper deg med å holde oversikt over hvordan nettsiden din gjør det i søk. Det er et godt verktøy som gir deg informasjon om hva som genererer klikk til nettsiden din og om det er noe som kan endres for at siden din skal gjøre det enda bedre. Search Console gjør også feilsøk på nettsiden din og sier i fra om det er noen kritiske problemer.
Da Google annonserte at mobilvennlighet skulle bli en rankingfaktor i søkeresultatet slapp de også et verktøy som sjekker hvor mobillvennlig din nettside er. Om nettsiden ikke blir regnet som mobillvennlig av testen gir den forlsag til forbedringer. Selv om ditt nettsted får et positivt resultat får du også forslag til ting som kan gjøres enda bedre, da i form av komprimering av bilder og lignende. Den aller enkleste måten å sjekke om siden regnes som mobilvennlig på er å gjøre et Googlesøk på en mobiltelefon på din egen bedrift og se om et lite tegn hvor det står “mobile friendly” dukker opp ved siden av din nettside.
Woorank gir en scan av nettstedet ditt og gir en god oversikt over punkter som kan forbedres på ditt nettsted. Ved hvert punkt står det om endringen er enkel å gjennomføre og hvor stor påvirkning det har for rankingen.
Mange engasjerer også en tredjepart for å utføre teknisk SEO på en nettside. Da er det viktig at du er kjent med de tekniske grepene som kan og bør gjøres slik at du på best mulig måte kan følge opp kvaliteten i arbeidet som leveres.